Belga
do 28/11/2013 - 09:22 Alexander VerstraeteEven over 19.30 uur vanavond is het erop of eronder voor Ison. Dan scheert de "komeet van de eeuw" rakelings langs de zon. Als het hemellichaam de passage overleeft, zal het door de hitte van de zon helder oplichten en een lange staart produceren die vanop aarde duidelijk zichtbaar zal zijn. Maar mogelijk is de vernietigende kracht van de zon zo groot dat de komeet verpulvert nog voor hij voorbijkomt.
Ison werd eind september 2012 in het International Scientific Optical Network (ISON) ontdekt. Omdat het hemellichaam vanop aarde goed zichtbaar is, wordt het de "komeet van de eeuw" genoemd. Afkomstig uit de Oortwolk aan de rand van ons zonnestelsel, heeft de komeet al een lange weg afgelegd. Eerder deze maand passeerde hij nog Mercurius en nu stevent hij af op de zon. Gemiddelde snelheid: meer dan een miljoen kilometer per uur.
Volgens berekeningen zal Ison onze zon vanavond even over 19.30 onze tijd op een afstand van 1,2 miljoen kilometer voorbijtrekken. In kosmische termen is dat "rakelings". Hoe de komeet het er vanaf brengt, is voorlopig koffiedik kijken...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten